
'Inteligentne' latarnie monitorują coraz więcej miast
2 stycznia 2018, 13:29W San Diego rozpoczęto instalowanie „inteligentnego” oświetlenia ulicznego. Na pierwszy rzut oka nowe latarnie nie różnią się od dotychczasowych, mają nieco grubsze klosze. Najbardziej w oczy rzuca się fakt, że klosze stylizowanych na zabytkowe latarni są przezroczyste

Syrop glukozowo-fruktozowy sprzyja wzrostowi guzów jelita grubego
22 marca 2019, 12:20Syrop glukozowo-fruktozowy sprzyja wzrostowi guzów jelita grubego, przynajmniej u myszy.

Struktury konieczne do rozwoju mowy pojawiły się w mózgu już 25 milionów lat temu
22 kwietnia 2020, 10:22Dotychczas sądzono, że struktury w naszym mózgu, które umożliwiły rozwój mowy, pojawiły się w nim przed 5 milionami lat. Teraz międzynarodowy zespół naukowy przesunął ten termin i to znacznie. Europejscy i amerykańscy uczeni twierdzą, że początków takich struktur należy szukać co najmniej 25 milionów lat temu.

Tempo mutacji SARS-CoV-2 jest szybsze, niż się wydawało
30 sierpnia 2021, 11:41Tempo mutacji wirusa SARS-CoV-2 jest znacznie szybsze niż uważano. Nowa mutacja pojawia się niemal co tydzień, informują naukowcy z Uniwersytetów w Bath i Edynburgu. To zaś oznacza, że nowe odmiany patogenu mogą pojawiać się częściej niż przypuszczano.

Tajemnicze włókna w centrum Drogi Mlecznej. Mają związek z emisją z centralnej czarnej dziury
5 czerwca 2023, 11:36W centrum naszej galaktyki naukowcy znaleźli nieznane wcześniej struktury. Nieco przypominają one gigantyczne jednowymiarowe włókna materii rozciągające się pionowo w pobliżu centralnej supermasywnej czarnej dziury Sagittarius A*, jakie przed 40 laty zaobserwował Farhad Yusef-Zadek z Northwester University. Jednak nowe struktury, odkryte właśnie przez Yusefa-Zadeha i jego zespół, są znacznie mniejsze i ułożone horyzontalnie od Sgr A*, tworzą coś na podobieństwo szprych koła.
Nowa kość TwinMOSa
13 grudnia 2006, 16:19W ofercie firmy TwinMOS Technologies znalazły się nowe kości pamięci. Układ TwiSTER DDR2-850 CL5 to kolejny po TwiSTER DDR2-800 CL5 oraz TwiSTER DDR2-1066 CL5 kość z nowej serii TwinMOSa.

Ile uderzeń uszkadza komórkę?
18 września 2008, 12:31Czy na podstawie analizy białek zawartych w zdrowej komórce można przewidzieć prawdopodobieństwo, że przejdzie ona transformację nowotworową? Badacze z amerykańskiego Fox Chase Center udowadniają, że jest to bardzo realistyczna wizja.

Windows XP wiecznie żywy
13 lipca 2010, 11:03Microsoft postanowił wszystkich zaskoczyć i przyznał swoim klientom dodatkowe, niespotykane wcześniej przywileje. Koncern oświadczył bowiem, że ci, którzy używają niektórych wersji Windows 7 będą mogli zastąpić nowy system systemem Windows XP przez... najbliższe 10 lat.

Praczłowiek starszy o trzy miliony lat
6 listopada 2010, 10:26Wizja ewolucji człowieka i hominidów nieustannie się zmienia, dzięki nowym odkryciom archeologicznym i pojawieniu się nowych metod, jak analiza genetyczna. Kiedy jednak połączy się oba źródła wiedzy przy pomocy metod matematycznych, dopiero pojawiają się rewelacje!

Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych